Barbara

We omringen ons met spullen. Deze spullen hebben we gekregen voor een verjaardag, gevonden op straat en in de meeste gevallen zelf gekocht. Door de jaren heen neemt het aantal spullen dat we hebben alleen maar toe. Oude spullen, waar we eigenlijk niet meer blij van worden, verdwijnen achterin een kast, verhuizen naar zolder of belanden in de garage. Daar staan ze te wachten totdat ze ooit het daglicht weer mogen zien. Het is zelden dat ooit op een dag aanbreekt.

Op mijn 19 ben ik op mezelf gaan wonen en heb ik mijn eerste woning, een studio van 27 vierkante meter, ingericht met voornamelijk 2e hands spullen. In de 4,5 jaar dat ik in die studio woonde, slonk het aantal meters bewoonbare ruimte zienderogen. Alle spullen die mijn leven binnenkwamen, op welke manier dan ook, bleven. Het resultaat was dat ik bij de verhuizing naar de eerste gezinswoning 2 volle verhuiswagens aan spullen met me meenam.

Daar zat ik dan. Temidden van al die spullen. Waar moest ik het laten? Niks had immers een eigen plek of diende een duidelijk doel. Het voelde als een enorme ballast. Gelukkig was er een zolder.

1,5 jaar later stond er weer een verhuizing op stapel. Met deze verhuizing wilde ik de ballast achter me laten; enkel het hoognodige ging mee.

Die eerste winter in mijn nieuwe huis heb ik mijn spullen nog maar eens goed bekeken. Wat had ik eigenlijk met me meegesjouwd? Had ik echt het hoognodige meegenomen? Dozen vol met schriften van alle scholen en opleidingen die ik doorlopen had. Boeken die allang uit de tijd zijn. Kleding die ik niet meer draag.

Ik heb het allemaal weggedaan.

Een aantal verhuizingen, een enorme verbouwing, ruim 10 jaar verder en geïnspireerd door Marie Kondo heb ik het ontspullen aardig in de vingers. Ik word er dagelijks blij van enkel omringd te zijn met de spullen die ik mooi vind, die iets voor me betekenen of iets voor me doen.

Leven in een geordende omgeving geeft me energie en maakt me creatiever. En ik merk dat niet alleen ik dat positieve effect ervaar. Van iedereen die aan de slag gaat met het opruimen en ordenen van zijn huis, krijg ik enthousiaste verhalen terug over hoe fijn het is je te ontdoen van alle verzamelde ballast.

Dat enthousiasme wil ik graag met je delen.

 

Met hartelijke groet,

Barbara Suijkerbuijk

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s