Planning

Een geordend leven is niet alleen een leven waarin je je thuis omringt met alles waar je blij van wordt. Het is ook een leven waarin er, ondanks alle hectiek, genoeg momenten van rust zijn. De rust om na te denken, gezellig samen te zijn en van gedachten te wisselen, creatief bezig te zijn, lekker te koken en te eten, een boek te lezen of een goede film te kijken.

Mijn man en ik werken beide gemiddeld 60 uur per week. Daarnaast hebben we een behoorlijke tuin die onderhoud vergt, een huis dat ook weleens schoongemaakt moet worden en waarvan na zo’n acht jaar het einde van de verbouwing in zicht is. We doen alles zelf en hoewel het soms wel even aanpoten is, vinden we naast onze werkzaamheden ook tijd voor een rijk sociaal leven. Dit zouden we allemaal niet met elkaar kunnen combineren zonder goede planning.

Deze planning is deels terug te vinden in onze (gezamenlijke) agenda, maar zit inmiddels deels ook in de ‘genen’. In de agenda staat wanneer we door de week samen eten en wanneer dit door ons werk niet gaat lukken. Overdag staat sowieso in het teken van werk. De avonden zijn ‘vrij’ in te delen en worden gevuld met werk, een avondje televisie kijken, mijn blog bijwerken, een en ander uitzoeken voor een volgende vakantie, strijken etc. Ook dat komt in de agenda. De vrijdagavond is voor mij in de regel een vrij te besteden avond. Als ik vroeg thuis ben, doe ik vaak al de weekboodschappen. Als dat vrijdagavond niet lukt, doe ik dat op zaterdag. Zondagochtend moet ik vaak ook werken. Daarnaast doe ik op zondag altijd de was inclusief het vouwwerk. De strijk komt later in de week op een avond. Stofzuigen en poetsen doe ik op zaterdag of zondag, in ieder geval in het weekend. Voor mijn man staat het weekend meestal in het teken van klussen, in huis of in de tuin.

Naast dat we de agenda vullen met alle afspraken die we al dan niet samen hebben, houd ik ook een to do-lijst bij in het online programma Todoist. Alles wat me te binnen schiet, schrijf ik daar op. Aan een taak kun je een categorie hangen, zoals werk, hobby, thuis etc. Ook kun je aangeven wanneer je de taak gaat uitvoeren, bijvoorbeeld vandaag, morgen of op een andere datum. Het voordeel van Todoist is dat ik maar 1 lijst heb, die ik overal kan raadplegen, bijwerken en aanvullen. Iedere dag kijk ik aan het begin en aan het einde van de dag op de lijst om te bepalen welke klussen ik vandaag zou moeten doen en welke ik af kan vinken. In mijn agenda maak ik ruimte om dat ook daadwerkelijk te doen. Tussendoor vul ik de lijst aan met nieuwe taken, die ik niet op dat moment kan doen. Het fijne van het bijhouden van zo’n lijst is het kunnen doorstrepen van de taken. Het is ook goed om alles in een oogopslag te kunnen zien, zodat je niks vergeet. Tenslotte krijg je een goed inzicht in hoe feilloos je planning is. Zijn er veel taken die maar blijven liggen? Dan zijn de taken of niet belangrijk of te krap in de tijd gepland. Je daarvan bewust worden, helpt je weer beter te plannen.

Natuurlijk kost het bijhouden van de agenda en Todoist ook tijd en moet het met aandacht gebeuren. Hoewel het dus even een werkje is, levert het zoveel op. Je hebt nooit meer het gevoel dat je iets vergeet en je kunt echt momenten van rust creëren. Je hebt immers een goed zicht op alles wat er nog moet gebeuren en hebt in je agenda ruimte gemaakt om die taken ook uit te voeren.

Nu voelen nogal wat mensen weerstand bij het leven volgens een planning,zoals ik die hierboven heb geschetst. Zij ervaren het dan vaak als een harnas, een keurslijf en niet meer als een hulp bij het realiseren van alles wat je wilt of moet doen. Ze moeten al zoveel en nu moeten ze zich ook nog aan een planning houden. Uiteraard moet dit niet, maar voor mij past het bij een minimalistisch en geordend leven. Een leven waarin alles een functie heeft, alles van toegevoegde waarde is en dus ook de tijd functioneel ingedeeld kan worden. Tijd is een schaars en groot goed. Een goede planning zorgt ervoor dat je de tijd die je hebt met aandacht gebruikt.

 

 

 

 

Advertenties