Kliekjes & Restjes

De kunst van een opgeruimd leven is dat je, nadat je eenmaal heel goed opgeruimd hebt, ook alle spullen buiten houdt waar je niet direct blij van wordt.

Restjes en kliekjes lijken zich van deze regel maar weinig aan te trekken. Als echte insluipers verschuilen ze zich in je kasten, keuken en koelkast. Eens hadden ze een vorm waar je blij van werd, maar een lang genegeerd restje of kliekje heeft daar niets meer van weg. Natuurlijk moet je ze op dat moment wegdoen. Zonde is het natuurlijk wel, want zo verdwijnt er ook een hoop geld in de prullenbak. En hoewel je daar bij het grote opruimen geen rekening mee moet houden, is het wel jammer een blijvende kostenpost te hebben.

De grote vraag is hoe je kliekjes en restjes uitbant. Zoals met veel in het leven, is een goede planning een belangrijke sleutel tot succes. Een paar tips, die vast niet allemaal nieuw voor je zijn, maar in de praktijk wel erg goed werken:

  • Doe maximaal 1 keer per werk boodschappen. Als je bij verschillende winkels boodschappen doet, loop ze dan allemaal in een keer af.
  • Maak gedurende de week een boodschappenlijst. Stel deze lijst iedere week opnieuw op.
  • Bepaal op basis van ieders agenda hoeveel keer ontbijt, lunch en avondeten je waarschijnlijk nodig hebt.
  • Kijk in je kasten en de koelkast wat je allemaal aan aangebroken spullen hebt liggen. Als je niet weet wat je ermee moet maken, vul dan in Google als zoektermen het ingrediënt in en het woord ‘recept’. Kies een gerecht uit dat je lekker lijkt en waarvan je zeker weet dat je het kunt maken.
  • Schrijf alle ingrediënten die je dan nog nodig hebt op de boodschappenlijstje. Schrijf erbij hoeveel gram of stuks je van iets nodig hebt, zodat je in de supermarkt de kleinst benodigde verpakking kunt pakken.
  • Als je nu al weet dat je van iets over gaat houden, probeer dat dan direct in een lunchgerecht te verwerken.

Houd je tijdens het boodschappen doen strikt aan je boodschappenlijstje en laat je niet verleiden door aanbiedingen. Als je dit wekelijks doet, zul je nog zelden iets weg hoeven te gooien en blijf je niet zitten met allerlei onbestemde kliekjes en restjes.

Advertenties