Kritisch kopen

Ik geloof dat ik redelijk zuinig ben of in ieder geval heel kritisch ben op waar ik mijn geld aan uitgeef. Dit heb ik heel mijn leven al gehad en is zeker een van de belangrijke lessen die ik in mijn opvoeding heb meegekregen. Ik ben in staat om met weinig geld toch – in mijn ogen dan – prettig te leven.

Het is geen kunst om (veel) geld uit te geven. Het is vooral de kunst om de waarde van je geld te verhogen door niet zomaar het eerste het beste te kopen wat je tegenkomt, maar op zoek te gaan naar precies datgene waar je blij van wordt. Door geduld te hebben met je aankopen is de kans groot dat hetgeen je wenst uiteindelijk goedkoper kunt aanschaffen. Een ander voordeel van niet direct toegeven aan je impuls is dat je over een tijdje al niet meer kunt herinneren wat je nu zo graag wilde.

Dat geldt in ieder geval voor luxegoederen, meubels en kleding. Ik ben een andere mening toegedaan als het om voedsel of andere aan bederf onderhevige spullen gaat.

Als je van iets een grote verpakking koopt, is dat vaak relatief goedkoper. Hoewel ik het meer dan verstandig vind om kritisch naar mijn uitgaven te kijken, vind ik het toch niet raadzaam om altijd maar voor kwantiteit te gaan. Van veel dingen heb je niet ontzettend veel nodig, waardoor je kasten voor lange tijd bevolkt worden door die ingekochte grote hoeveelheden. In de tussentijd kan de kwaliteit van de producten achteruit gaan of zelfs de houdbaarheidsdatum overschrijden, waardoor je het in veel gevallen weg kunt gooien. En dat is ook zonde van het geld.

Ik raad je dan ook aan om, waar mogelijk, precies te kopen wat je nodig hebt. Iedere week kom je bij de supermarkt, dus die producten zijn snel genoeg aangevuld. Sommige producten zullen uit winkels komen waar je niet wekelijks komt. Bepaal voor jezelf wat een goed ritme is om deze winkels te bezoeken. Zorg ervoor dat je zoveel koopt dat je je aan dat ritme kunt houden zonder dat je met grote hoeveelheden blijft zitten en zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.

Advertenties