Clean desk

De clean desk policy is op de meeste kantoren een gevreesd onderwerp met felle voor- en tegenstanders. Tegenstanders beweren dat ze zonder chaos op het bureau niet kunnen werken of dat de rommel hun creativiteit representeert.

Niet geheel verrassend ben ik groot voorstander van een ver doorgevoerde clean desk policy. Ik ben ervan overtuigd dat een opgeruimde (en dat is geen synoniem voor ongezellige) omgeving zorgt voor overzicht in het werk. Ook zorgt een nette omgeving ervoor dat je met meer concentratie kunt werken. Het heeft ook een aardig sociaal effect: collega’s gaan er ook vanuit dat je met meer zorg en aandacht je werk doet en zullen je minder snel storen. De andere kant is ook waar: chaos creëert chaos. Hoe groter de wanorde op je bureau, hoe meer mensen er letterlijk en figuurlijk iets aan toevoegen.
Als je moeite hebt met het plannen van je werk en ook na de zoveelste timemanagementtraining tijd je grootste vijand blijft, begin dan met het opruimen van je bureau en vervolgens de ruimte waarin je werkt. Hoe je dit in mijn ogen het beste kunt doen, lees je bij Opruimen van paperassen.
Advertenties