Opruimen is onthechten

Volgens Marie Kondo kun je het beste in een keer ‘all the way’ gaan en je voor eens en voor altijd ontdoen van alle spullen waar je niet blij van wordt.

Bij mij is dit anders verlopen. In de afgelopen jaren heb ik meerdere opruimrondes gehad, waarbij ik van steeds meer spullen oprecht kon zeggen dat ze niet meer bij me hoorden. Die spullen hadden een eerdere ronde ‘overleefd’, omdat ik er om de een of andere reden nog aan gehecht was. Toen maakten ze me nog blij. Een of meerdere rondes later kon ik ze wel loslaten zonder ze ooit nog te missen.

Afscheid nemen van spullen is onthechten. Wie je bent, heeft niet langer een relatie met het bezit van die broek, dat schilderij of dat boek. De eerste stap in het proces van onthechten is een hele belangrijke stap, omdat je op dat moment oprecht tegen jezelf zegt dat wie je bent niet gelijk staat aan de spullen die je hebt. Je gaat jezelf los zien van de spullen waarmee je je omringd hebt en kiest enkel die spullen die iets aan je leven toevoegen, die je blij maken.

Voor de een zal het wegdoen van alle overbodige spullen daarom sneller gaan dan bij de ander. Het is een proces dat niet in 2 dagen tijd doorlopen is. Met de tijd zul je kritischer worden, meer eisen stellen aan de spullen waarmee je je omringt en waarschijnlijk steeds gemakkelijker afscheid kunnen nemen van spullen waar je geen warme gevoelens voor koestert.

Advertenties