Welke spullen mogen blijven?

In veel huizen staan de zolders en kasten vol met spullen die ooit gebruikt zijn of nog ooit gebruikt gaan worden. Ook al staan ze er jaren, iets weerhoudt om ze weg te doen.

Van spullen die je een jaar lang niet gebruikt, kun je in de regel afscheid nemen, maar dat geldt niet voor alles. Zo zijn wij vanwege de verbouwing een aantal jaar niet op vakantie geweest. Dat is nog geen reden om dan maar gelijk alle kampeerspullen van de hand te doen.

Word ik hier blij van?

Spullen roepen emotie op en laten zich niet uit het veld slaan door een puur rationeel criterium als ‘een jaar lang niet gebruikt’. Daarom kun je het beste bij ieder ding waarmee je je omringt jezelf afvragen of je er blij van wordt. Voegt het iets toe aan je leven? Vind je het mooi? Gebruik je het regelmatig? Maakt het je leven gemakkelijker, plezieriger?

Pak ieder ding afzonderlijk in je handen en stel steeds de vraag ‘Word ik hier blij van?’ Als je eerste reactie overtuigend ‘ja’ is, is het iets om te houden. Komt de ‘ja’ met aarzeling of is het een ‘nee’, doe het dan weg.

 

Advertenties