Weggooien, weggeven of verkopen

Veel van de spullen die je weg gaat doen, zijn waarschijnlijk nog goed bruikbaar voor iemand anders. Het belangrijkste is dat je iemand anders niet ongevraagd met jouw spullen opzadelt. Geef de spullen dus niet aan je zus, buurman of collega zonder dat deze er expliciet (en uit zichzelf!) om gevraagd hebben.

Weggooien

Spullen die niet meer heel zijn, incompleet zijn, sterk verweerd zijn of om een andere reden niet meer hun oorspronkelijke staat hebben, kun je het beste weggooien. Kleine spullen kun je in een reguliere afvalcontainer gooien. Grotere spullen kun je door de gemeente op laten halen. Kijk op de site van je gemeente hoe je dat moet regelen.

Weggeven

Als de spullen te goed zijn om weg te gooien, maar moeilijk te verkopen zijn, breng ze dan naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt. De meeste kringloopwinkels zijn ideële instellingen, die dus een goed, veelal lokaal doel dienen.

Ook kun je je spullen via Marktplaats of Facebook aanbieden als ‘gratis af te halen’. Met ook nog de term ‘voor de rommelmarkt’ erbij, weet degene die ze op komt halen dat het niet allemaal even geweldig is.

Verkopen

Spullen die nog goed zijn en tweedehands ook nog wat opleveren, kun je het best verkopen via Marktplaats. Het is dan wel belangrijk om een goede advertentie op te stellen. Enkele handvatten:

  • Maak tenminste 3 goede foto’s van het item dat je wil verkopen.
  • Geef de advertentie een goede, pakkende titel.
  • Geef een uitgebreide beschrijving met alles wat je erover kunt zeggen en een reden waarom je het weg doet.
  • Noem in je advertentie altijd het bedrag wat je ervoor wil hebben.
  • Laat mensen bieden.
  • Reageer binnen een dag op een bieding.
  • Verwijder biedingen waarop je nooit meer een reactie terugkrijgt.

Een advertentie blijft een paar weken op Marktplaats staan. Als het binnen die tijd niet verkocht is, dan is eigenlijk geen interesse voor. Hoe zuur ook, je kunt het dan beter weggeven of naar de kringloop brengen.

 

Advertenties