Samen of alleen opruimen

Het opruimen kun je het beste alleen doen. Het zijn jouw spullen en enkel jij kunt de belangrijke vraag beantwoorden of je er blij van wordt. Als je het echt niet alleen kunt, bijvoorbeeld omdat er wel ontzettend veel te versjouwen is, schakel dan de hulp van iemand in die neutraal staat tegenover wat je houdt of wegdoet.

Als je niet alleen woont, heb je ook te maken met de spullen van een ander. Als je eenmaal besloten hebt de boel voor eens en voor altijd echt goed op te willen ruimen, begin dan bij je eigen spullen en laat de spullen van je partner of kinderen ongemoeid. Ook als de ander in jouw ogen nog zoveel onzinnige spullen heeft, begin bij je eigen spullen.

Iedereen houdt van orde. Door je eigen spullen grondig op te ruimen en te ordenen geef je het goede voorbeeld. De ander zal vanzelf met je meedoen, maar wel in diens eigen tempo.

Advertenties